O SEZÓNĚ

V Ostravě se dočkali prvního zastřešeného kluziště u nás. Díky tomu se Ostrava stala místem soustředění šedesáti(!) kandidátů reprezentace seniorů i juniorů. Naši hokejisté sehrají v tomto ročníku rekordních 120 zápasů se zahraničními soupeři. To jsou ale jediné plusové body této sezóny.

Po ostudném výsledku na ZOH v Cortině, který zapříčinilo několik faktorů, ale hlavním byl diktát nominace a soustředění ze "zhora", pokračovala ligová soutěž. Kometa se bez problémů dostala do finálového boje. S jedinou porážkou ze 12 utkání suveréně vyhrála Skupin "A". O body ji připravil celek Tankisty Olomouc na svém ledě (1:2). Kometa nasbírala 22 bodů a naprosto senzaní skóre 80:27. Finále se nehraje už turnajovým způsobem v jednom místě konání, ale soupeři se utakají dvakrát systémem doma-venku.

Ve druhém kole porazí Kometa v Praze Spartu 5:0 a zdá se být rozhodnuto. Ale ve čtvrtém kole prohraje v Chomutově 2:4. Rozhodnutí padne až v kole pátém. Kometa hostí Spartu na svém domácím stadioně.A začne dobře. Vede již 2:0, ale soupeř se nevzdává a vyrovnává a dokonce se ve 49.minutě dostává do vedení. Autorem branky byl otec švýcarského tenisty Jakoba Hlaska Zdeněk Hlásek. Nahrával mu nikdo menší než hrající trenér Sparty přezdívaný "šéf" Vladimír Zábrodský. Ve 53.minutě opouští poprvé(!!) po zahájení utkání ledovou plochu nejlepší hráč Sparty Karel Gut a Kometa ožívá. V posledních sedmi minutách vstřelili hráči Komety čtyři branky a vítězí 6:3.

Ale ligový titul není jejím jediným úspěchem. Další cenné vítězství vybojovala Kometa na Spengelrově poháru. Sedm let měla naše mužstva zakázanou účast. Až nyní komunističtí mocipáni povolili start Kometě, která dostala přednost před Spartou."Rote Sterne aus Brünn" porazí Inter Milán 6:2, EHC Davos 8:3, EV Füssen 11:1 a slavný a zároveň nejstarší evropský pohár směřuje do Brna.

Složení mužstva Komety se oproti minulému ročníku nezměnilo. Jedinou změnou byl příchod obránce Jana Kaspera. Nejlepším střelcem Komety byl kapitán Vlastimil Bubník společně se svým centrem Slavomírem Bartoněm. Oba dva vsítili 20 branek. Dalšími střelci RH Brno byli Bohumil Prošek se 14 a Bronislav Danda se 13 brankami. Útok Bubník, Bartoň, Danda vstřelil v tomto ročníku celkem 53 branek, což byla skoro polovina všech branek, které Kometa vsítila.