<
O SEZÓNĚ

Před začátkem této sezóny rozhodne svazové vedení naprosto nevídanou věc. Díky nekrytým stadiónům se soutěž rozjede v polovině října, ale 22.kol musí být odehráno do 2.ledna! 18.února totiž startují OH ve Squaw Valley a před nimi musí mít reprezentace soustředení v Tarách.


Kladno nastoupí do ligy se vzpomínkou na loňský titul, vyhraje na Spartě 2:1, po té se představí doma a nováčka z Litvínova porazí pouze 5:3. To není ale vše. Ve třetím kole jede Kladna do Bratislavy a místnímu Slovanu podlehne neuvěřitelných 7:1. Že by titul putoval na Slovensko?? Ani omylem - je tu přece Kometa. Slovan jede do Brna ve čtvrtém kole a odveze si potupnou porážku 12:1. A když v 15. kole Kometa zvítězí i v Bratislavě a později Slovan podlehne Spartě 3:6, je o titulu prakticky rozhodnuto. Kometa si uhlídá sedmibodový náskok před Slovanem až do konce. A třetí Pardubice ztrácí na prvního dokonce třináct bodů.

Reprezentační mužstvo vedou na OH trenéři prvních dvou celků: Eduard Farda a Laco Horský. Dne 2. 2. 1960 se představí jejich celek poprvé za mořem. Je to vůbec první zámořské utkání Československa. V St. Pauli protiUniversity of Minnesota nastoupí ve složení: Nadrchal - Gut, Tikal, Potsch, Kasper, Bubník, Pantůček, Danda - Starší, Golonka, Vlach - Volf, Vaněk, Černý. Prohráli jsme nakonec 2:3, prví zámořský gól vstřelil Karel Gut. V utkání dochází ke střídání brankářů. Nadrchalova poraněná rohovka si vynutí start Dvořáčka. Na OH nakonec skončí naši čtvrtí.

A co se odehrálo ještě zajímavého v lize? Třeba start nováčků Litvínova a TJ Gottwaldov. Vlastimil Bubník nastoupí do zápasů se zlomenou lícní kostí. A protože helmy jsou ještě v plínkách, neřkuli na houbách, vyrobí mu brněnští kustodi štítek, kterým udivuje celou republiku. Dres Komety odložil první kapitán Jiří Zamastil a také Jaroslav Pavlů a Milan Richter. Jedinou novou tváří se stal Ivo Winkler. Nejlepším střelcem Komety se stal Bronislav Danda s 18 brankami a přerušil tak střelecké panování Václava Pantůčka. Králem ligových střelců se stal Ján Starší (26 branek).