O SEZÓNĚ

Nová sezóna začala zvolením nového předsedy svazu. Stal se jím na dlouhá léta JUDr. Zdeněk Andršt. Ten i nadále společně s Vladimírem Kostkou vedl reprezentační mužstvo.



Mistrovství světa je poprvé hráno za mořem. Ale Spojené Státy odmítnou vydat víza celku NDR. To se nelíbí rudému bratru východních Němců SSSR a šampionát bojkotuje. Sborné komandě chybí forma a toto je "dobrý" důvod odřeknout účast. My jako "člen socialistického tábora" se poslušně připojíme k bojkotu šampionátu. Není to poprvé, kdy minulý režim zaúřadoval ve sportu. Bohužel to není ani naposled.

Titul putuje do Švédska. Náš celek mohla tvořit parta, která tvořila jádro loňských mistrů Evropy doplněná těmi nejlepšími. Jak by asi dopadlo takhle složené mužstvo: Dzurilla, Mikoláš - Potsch, Kasper, Gregor, Tikal, Bünter, Sventek - Pokorný, Golonka, Barta, Dolana, Bukač, Prošek, Michalec, Vaněk, Černý, Pantůček, Vlach.

Naše reprezentace odjíždí do Moskvy ke dvou zápasům se SSSR. Výsledky 1:2 a 2:2 vypadají slušně. Závěrečné utkání (v zápise proti CSKA Moskva) je horší. Výsledek 1:7 netřeba komentovat.

A co se ještě stalo v lize? Sestupujícím mužstvem se stal opět nováček, tentokráte Dukla Litoměřice. Jako druhý celek ji měl doprovodit CHZ Litvínov, ale protože postupující Spartak Kolín těsně před zahájením nové sezóny odmítl nastoupit v nejvyšší soutěži. Litvínov tedy přijal nabídku svazu na setrvání v 1.lize. Nejlepším střelcem Komety se stal Jaroslav Jiřík s 31 brankami. Lize letos vévodili kladeňáci. Josef Vimmer dal 38 branek, Jaroslav Volf 32, stejně jako pardubický Jiří Dolana a Jozef Golonka ze Slovanu.